Kolon Güçlendirme
Yapı ağırlığının taşınması ve sağlıklı bir şekilde dengede tutulması için en önemli unsurların başında kolonların gelmesi, kolon güçlendirme çalışmalarının önemini artırmaktadır. Yapıların en temel unsurları olan kolonlar, kusursuz bir şekilde hazırlanmış bina temeli, kirişler ve diğer yapı unsurları kadar ve hatta daha fazla öneme sahiptir. Bina güçlendirme çalışmalarının temelini oluşturan kolon güçlendirme çalışmaları, çelik ve betonarme manto teknikleri ile uygulanmaktadır.
Kolon Güçlendirme Nedir?
Kolon güçlendirilmesi; Farklı teknik ve yapı unsurları kullanılarak hasarın giderilmesi veya sağlıklı kabul edilebilecek kolonların daha güçlü olmasını sağlamak için yapılan bir işlemdir. Uygulama esnasında kolona eklemeler yapılmasının yanı sıra, kolonun bir kafes içerisine alınarak güçlendirilmesi yani eski kolonun yeni kolon içerisinde kalacak şekilde yapılması da mümkündür.
Kolon Güçlendirme Nasıl Yapılır?
Binalarda kolonların güçlendirilmesi için çelik ve betonarme manto teknikleri kullanılır. Kısmen karbon fiber kullanılıyor olsa da bu yöntem ülkemizde henüz tam olarak kullanılmamaktadır. Beton ile yapılacak güçlendirme çalışmalarında daha çok mevcut kolonların etrafına yeni demirler örüp kalıbı çakılarak, ekstra bir kolon daha yapılmaktadır. Yani eski kolon, yeni kolonun içerisinde kalacak şekilde bir çalışmanın yapılması söz konusudur. Yapımının nispeten daha kolay, bilindik ve maliyetinin az olması nedeniyle sıklıkla tercih edilir Çelik ile yapılan güçlendirmeler ise yine güçlü bir destek sağlıyor olsa da uygulama bakımından zor ve maliyetli olduğu için mecbur kalınmadıkça fazla tercih edilmemektedir. Diğer yandan kolonlarda belirli bir seviyede çatlak bulunan yerlere, epoksi enjeksiyonu yapılarak kolonların güçlendirilmesi hedeflenir.
Kolon Güçlendirme Çalışmaları Kaç Günde Tamamlanır?
Bina kolonlarının güçlendirilmesi için geçecek zaman kullanılan tekniğe ve yapılacak işin niteliğine göre farklılık göstermektedir. 5 katlı bir binanın kolon güçlendirme çalışmaları, yaklaşık 40 gün sürmektedir. Bu süre uygulanacak yöntem, kullanılacak malzeme ve işin genel durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.